חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ליצירת קשר:

לקביעת תור צרו קשר עוד היום:

הירשמו לניוזלטר שלנו!

קרטוזיס פילאריס או רוזציאה: איך תדעו מה פוגע בעור שלכם בחורף?

יכול להיות שזה קורה גם לכם: אתם מבינים שהחורף פשוט לא עושה טוב לעור הפנים שלכם. לצד כמה “רעות חולות” מוכרות, כמו אובדן לחות, יובש בעור או סדקים, אצל חלק מהאנשים מופיעים אדמומיות וגבשושיות, שפוגעים במראה החיצוני ובביטחון העצמי כאחד. מה שבעייתי הוא יותר הוא שאתם לא יודעים בדיוק מול מה אתם מתמודדים, מה גם שיש כמה תופעות נפרדות שעשויות להיראות דומה על העור, לפחות במבט ראשון.

במאמר הבא נתייחס לתת סוג של קרטוזיס פילאריס (Keratosis Pilaris) בשם Rubra Faciei, ובעיקר לבלבול שעלול להיווצר בינו לבין רוזציאה, הידועה גם בתור אדמומיות בעור. אז מה המכנה המשותף בין שתי התופעות (מעבר לעובדה שהן מאוד לא נעימות), איך מבדילים ביניהן ומהן דרכי הטיפול המומלצות ביותר?

קרטוזיס פילאריס, רוזציאה ומה שביניהן

קרטוזיס פילאריס היא תופעה עורית שהביטוי המוחשי שלה הוא הופעת בליטות קטנות – או למעשה גבשושיות אדומות – על גבי העור. הבליטות צפויות להופיע במיוחד, בירכיים ובזרועות, וגורמות ליצירת מראה לא מחמיא.

הבליטות בעור נוצרות בעקבות התקרנות לא תקינה של אפיתל זקיק השערה. הצטברות של קרטין, אותו חלבון שמיוצר בגוף ומהווה חלק נכבד מאוד מהשכבה החיצונית של העור, מהשיער ומהציפורניים. גם אם לא ברור באופן מלא מה גורם לייצור המוגבר של הקרטין, ההשלכות ברורות: עודף הקרטין גורם לחסימת פתיחת זקיקי השיער, ובכך להיווצרות בליטה. כשזה קורה בעור הפנים וצוואר בשילוב אדמומיות מפושטת, אנחנו מכנים את הבעיה Keratosis Pilaris Rubra Faciei.

רוזציאה, לעומת זאת, מאופיינת בהסמקות חוזרות ונשנות של העור, עד שהאודם נהיה למעשה קבוע וכולל היווצרות מואצת של כלי דם ופצעונים דמויי אקנה. פעמים רבות, נאבחן את הרוזציאה יחד עם שגשוג של טפיל הדמודקס, המכונה “דמודסידוזיס”. רוזציאה תופיע בדרך כלל בפנים, עקב גורמים סביבתיים (כמו חשיפה מוגברת לשמש או שתייה מוגברת של אלכוהול) ותורשתיים כאחד.

אז מה ההבדלים העיקריים בין קרטוזיס פילאריס לרוזציאה?

  1. אוכלוסיית הסיכון – קרטוזיס פילאריס שכיחה בעיקר בקרב צעירים ומתבגרים, והיא נחשבת למחלה גנטית שהסיכויים לסבול ממנה יורדים עם הגיל. רוזציאה, לעומת זאת, שכיחה במיוחד במבוגרים אך לא רק.
  2. אזור הפגיעה – בעוד רוזציאה מופיעה בדרך כלל בפנים, אזור הפגיעה של קרטוזיס פילאריס רחב יותר ועשוי לכלול את זרועות גב היד, הירכיים ועוד
  3. דפוס הפגיעה בעור – כאשר הפגיעה היא בפנים, הביטוי החיצוני בין שני המצבים שונה. במקרה של קרטוזיס פילאריס אנחנו צפויים לראות אודם ועור גבשושי ומחוספס
  4. השפעה סביבתית – קרטוזיס פילאריס מוחמרת בעיקר בחודשי החורף, לעומת רוזציאה שעלולה להיות מוחמרת הן בקיץ והן בחורף

המפתח לפתרון: אבחון מדויק

על רקע העובדה שעשוי להיראות דמיון מסוים בין שתי התופעות העוריות האלה מבחינת המראה החיצוני והתסמינים (למשל, תחושת הבעירה של העור המשותפת לשניהם), ברור מדוע אבחון של המצב בידי איש מקצוע הוא צעד הכרחי.

האבחון מתחיל מתשאול המטופל, בין השאר במטרה לראות האם קיימים אצלו גבשושיות או אזורים אחרים בגוף בהם הופיעו תסמינים. ככל שהפיזור רחב יותר כך גדלים הסיכויים לקרטוזיס פילאריס, אבל הקביעה הזו רחוקה מלהיות מדע מדויק.

מכיוון שהבעיה עשויה להתחיל או להתקיים מתחת לשכבה החיצונית של העור (במיוחד כשמדובר ברוזציאה), חשוב להשתמש במערכות מתקדמות לדימות העור, שמאפשרות לנו לראות מה מתרחש מתחת לפני השטח. במקרה הזה, אנחנו צפויים לראות במקרה של רוזציאה ריבוי של צבר מיקרוסקופי של נימי דם, מה שפחות קיים במצב השני.

אז איך מטפלים?

יש הבדלים מסוימים בין רוזציאה לקרטוזיס פילאריס בנוגע לדרכי ההתמודדות, גם אם הרעיון הכללי נוטה להיות דומה. הטיפול בשני המקרים מתבסס בעיקר על לייזר או טכנולוגיית IPL לאודם מפושט, שיכולים לסייע במידת מה גם במקרה של קרטוזיס פילאריס.

האבחנה המדויקת תאפשר לנו לדעת מהם החומרים המתאימים ביותר להתמודדות עם המצב, ובכך להתאים את התרופות, התכשירים והמשחות. האבחון הכרחי על רקע העובדה שחומצה לקטית שנפוצה ויעילה במקרה של טיפול בקרטוזיס פילאריס, עלולה דווקא להחמיר את התסמינים אצל אלו שסובלים מרוזציאה ובמיוחד ממי שסובל גם מבעירה וצריבה. בכל מקרה חשוב להשתמש בתכשירים קוסמטיים מרגיעים עבור עור רגיש, עם אוריאה אבל ללא בישום, כך שהעור יתרפא ולא יתגרה. אם קרטוזיס מופיע באזורים נוספים בגוף, דוגמה נוספת, תכשירים שמכילים חומצה סליצילית ורטינואידים עשויים לסייע, כמו גם פילינגים מקלפים בריכוזים משתנים כטיפולים משלימים בקליניקה. קיימות גם תרופות “Off – Label” כלומר, תרופות שהוכרו למצב רפואי מסויים ונמצאו כיעילות לאינדיקציות אחרות. תרופות אנטי – פרוליפרטיביות למריחה טופיקלית על העור נמצאו כיעילות לטיפול בקרטוזיס פילאריס המופיע בפנים או בצוואר.

חשוב לציין שבכל אחד מהמקרים, סבלנות היא אחת ממילות המפתח. הטיפולים יכולים להפחית את התסמינים תוך פרק זמן קצר יחסית, אבל לצורך פתרון יסודי יותר דרושים התמדה בתוכנית טיפולים שמותאמת לכם באופן אישי ומדויק.

במקביל חשוב לנקוט במאמצים לשמור על העור בתקופה הרגישה של החורף, בין השאר בזכות:

  • שימוש בקרם לחות לא מבושם
  • הימנעות מלבישה של בגדים עבים, צמודים או שחוקים מדי
  • העדפה של תכשירי ניקוי עדינים לגוף, ולא סבונים אגרסיבים
  • הימנעות מאמבטיות וממקלחת ארוכים במיוחד, שעלולים לגרום לייבוש העור
  • שימוש במכשיר מפזר לחות
דילוג לתוכן