חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ליצירת קשר:

לקביעת תור צרו קשר עוד היום:

הירשמו לניוזלטר שלנו!

ריבאונד של סטרואידים ותזונה - מאיזה מזונות עלינו להימנע?

סובלים מפצעונים תפרחות בעור ואולי מסבוריאה או מרוזציאה? נרשמה לכם משחה סטרואידית, מרחתם את התכשיר תקופה ממושכת, חדלתם, והעור הגיב בעוצמה? – ייתכן ואתם סובלים מ״תסמונת הריבאונד״. מהי תסמונת הגמילה מסטרואידים ואיזה מזונות יעזרו לכם לעבור את תקופת הריבאונד בשלום?

מהי תסמונת הריבאונד? 

מדובר בתלות שהעור מפתח בתכשירים סטרואידים במריחה מקומית, במיוחד אם לא הפחתתם את המינון בהדרגה לפני הפסקת השימוש, אז העור יגיב בתסמיני גמילה. במצב זה, נצפית החמרה ממשית במצב העור, עד כדי תופעות מציקות יותר וחמורות יותר ממה שהוביל אותנו להשתמש בתכשירים הסטרואידיים מלכתחילה.

תכשירים סטרואידיים נפוצים בישראל הם אלוקום, אפלומיצין, הידרואגיסטן, דרמקומבין, טבע קוטן, פוליקוטן, דרמובט והרשימה עוד ארוכה…

איך יודעים אם יש לי את זה?

התופעות הנפוצות שעלולות להופיע בתגובה להפסקת השימוש הן: עור אדום ואדמומי, תפרחות פצעים, פגמים ואף חתכים, הפרשות עוריות, דלקות וזיהומים בעור, קשקשת ועור מתקלף, תחושה של גרד, צריבה, ועד שגשוג של טפיל הדמודקס (שנראה לא פעם כנקודות אדומות בעור), הפרשה אקוטית של בלוטות חלב בעור הנראות גם כמו “נקודות לבנות”, התפשטות של התפרחת גם לאזורים נוספים כדוגמת אזור העיניים צידי הפה, הסנטר והאף ועד כאב או נפיחות בעור. כל מקרה הוא שונה לגמרי, וגם זמן הריפוי וההחלמה הוא מאוד אישי. מדובר בתקופה של בין מספר שבועות, ועד מספר חודשים.

תקופת ניקוי

מרגע הפסקת שימוש בתכשירים סטרואידיים, העור שלנו עלול להיות מאוד ריאקטיבי. העמסת התפריט שלנו במזונות מזינים המכילים כמויות רבות ודחוסות של נוטריאנטים (מרכיבי מזון חיוניים), יעזרו לגוף להתמודד עם הניקוי ויתמכו בהחלמה. אך חשוב לא פחות מהנחיות למזונות מומלצים, לחשוב על מזונות שדווקא כדאי להפחית או להימנע. במאמר זה, נדון בהמלצות למניעה ובמאמר הבא, נדון במזונות מומלצים לצריכה. 

 

מתחילים?

המנעות מסליצילטים

סליצילטים הם חומרים כימיים שמקורם בחומצה סליצילית. הם משמשים רבות בתרופות (בעיקר אספירין ונוגדי דלקת שאינם סטרואידיים כדוגמת איבופרופן) אך לא רק. הם משמשים גם בתעשיית חומרי הניקוי, סבונים, שמפו ומרכך, תכשירים קוסמטיים ותכשירי איפור. כמו כן, סליצילטים הם מרכיב מוביל בחומרי שימור ולכן תפוצתם כה רחבה. מעבר לחומרי ניקוי ותכשירים שונים, הם מרכיב מרכזי במוצרים דנטליים כגון שטיפות פה ומשחות שיניים בטעם מנטול.

סליצילטים גם במזווה 

למעשה, הם מצויים בכל כך הרבה מיני מזונות, שנתחיל מהסוף: אנו לא מציעים לנסות להימנע מהם. ניסיון להימנע מהם הוא כמעט בלתי אפשרי ואף עלול להוביל לבעיות חסר תזונתי. מלפפון, נענע, חצילים, בטטה, דלעת הם רק חלק, ותבלינים מוכרים כמו כמון, פפריקה ושמיר, וגם פירות רבים, כולל פירות יבשים, והרשימה עוד ארוכה. גם יין, תה, חומץ דבש וריבה. גם ירקות עליים או ירוקים כהים שנחשבים ״בריאים״ מאוד, כגון ברוקולי, עלי תרד ומנגולד עשויים להכיל רמה גבוהה של סליצילטים. 

חשוב לדעת על קיומם ולהיות ערים לנושא. אם נצפית רגישות ברורה לאחר שימוש בתכשירים המכילים סליצילטים או לאחר צריכה של מיני מזונות או משקאות המכילים סליצילטים, או אז נמליץ לגשת לאלרגולוג ולוודא רגישות זו בעזרת בדיקות תבחין.

הימנעות ממזונות מותססים

לאחרונה שומעים רבות על יתרונות המזונות המותססים ורבים החלו בכבישת ירקות כדי להעשיר את המיקרוביוטה שלנו באופן טבעי בחיידקים ידידותיים. עם זאת, אלו גם מזונות שבעת דיטוקס מסטרואידים, מאוד כדאי להימנע מהם. הסיבה העיקרית היא שמזונות אלו מכילים רמה גבוהה של היסטמינים ואמינים שמרחיבים את כלי הדם בעור הפנים, מה שמוביל לאדמומית. כמו כן, מזונות אלו מכילים חיידקי שמרים, שבתורם, מכילים עובשים שונים שגם אליהם העור מגיב.

מזונות מותססים נפוצים הם ירקות כבושים כגון מלפפונים חמוצים, כרוב כבוש, קימצ׳י, אך גם יוגורט ומשקה קפיר (משקה חלב ביתי שמותסס בעזרת זרעי קפיר, אלו מושבות חיידקי שמרים), שמנת חמוצה ומיונז. אפילו דבר בריא כמו חומץ תפוחים טבעי הוא משהו שיש להימנע ממנו כי הוא מכיל תכולת סולפטים גבוהה.

הימנעות מבשרי מעדנייה או בשר מעובד

בשרי מעדנייה, כגון נקניקים, נקניקיות, בשרים בטעמים ועד המבורגר מעובד, מכילים חומרים משמרים ומרכיבים משפרי טעם ושומנים רוויים, כולם ידועים כטריגרים הגורמים להתלקחות באקזמה ועשויים להאט את הריפוי של גמילה מקומית מסטרואידים.

הימנעות ממוצרי חלב

מחקר אוסטרלי מצא שמי שרגישים לסוכר חלב (לקטוז) מגיבים גם בעורם לצריכת של מוצרי חלב. תופעות כמו גרד, אדמומית, ועוד, מתעוררות עקב תכולת היסטמינים גבוהה שקיימת במוצרי חלב כגון יוגורט, שמנת חמוצה וגבינות, וגם במיונז. מי שרגישים למוצרי חלב וגופם נאבק בדלקתיות גבוהה גם עלולים לפגום בחוסן רירית המעי ולהוביל לתופעות של מעי דלקתי.

הימנעות מאלכוהול

הזכרנו קודם לכן יין ורום במסגרת משקאות שמכילים סליצילטים, אך למען האמת, משקאות אלכוהוליים הם טריגר עצום לדלקתיות בעור גם כשאינם מכילים חומרים אלו.

1) הם מייבשים וגורמים לאובדן נוזלים

2) הם גורמים להרחבת נימים ולאדמומית, כשהסובלים מרוזציאה עלולים להחמיר אודם קבוע

3) הם מכילים חומרים שעלולים להוביל לגירוי העור אף יותר כגון היסטמינים (במיוחד יין אדום), סולפטים ועוד.

 

כמובן שישנם גורמים נוספים וארון התרופות וארונות המטבח אינם הגורמים היחידים לטריגרים להחמרת מצב העור, אך המטרה היא להפנות את תשומת הלב לחשיבות המודעות לנושא.

זכרו כי אם נרשמה לכם משחה סטרואידית כלשהי אין לעשות בה שימוש מעבר לזמן שהותווה לכם בשל הסכנה ליצירת תלות של העור בתכשיר, מה שיוביל לתסמיני גמילה כשננסה לחדול. ככלל, אם אובחנה בעור פניכם סבוריאה, רוזציאה ואפילו דמודקס, דעו שמומלץ למצוא פתרונות חלופיים לתכשירים אלה שכן שימוש ארוך טווח בסטרואידים לא רק שלא יועיל, אלא אף עלול להחמיר תופעות עוריות אלו.

דילוג לתוכן