רינופימה ורוזציאה – על תסמונת האף הבולבוסי
מהי רינופימה? ואיך היא קשורה לרוזציאה?
מכירים את התמונות האלה מפעם, של מלחים צוהלים עם בקבוק של שיכר ביד עם אף גדול-גדול גבשושי ואדום?
אז זה לא סתם. רינופימה או ״אף הוויסקי״ או בשמה המוכר יותר ״תסמונת האף הבולבוסי״ (בולבוס, מילה ארכאית לתפוח-אדמה) מתארת מצב של התעבות רקמת האף עד כדי היווצרות של מראה מחוספס, גבשושי, בעל צבע אדמומי.
הראשון לתעד תופעה זו בשנת 1845 היה רופא עור בשם Ferdinand Ritter von Hebra (פרדיננד ריטר פון הברה), רופא אוסטרי שנודע כאבי הדרמטולוגיה והיה זה שהניח את יסודות רפואת העור המודרנית. הוא זה שהבחין בין מחלות ׳פנימיות׳ המתבטאות בעור, כגון צרעת, סיפיליס, הרפס ועוד, לבין תסמונות בעור המתעוררות עקב אירטיציה מקומית כדוגמת סבוראה, אקזמה ועוד. הברה גילה מחלות רבות והעניק להן שם. הספר שפרסם בו תאר תסמונות רבות שימש דורות שלמים של רופאי עור.
למרות שיש מצבים נוספים של התנפחות של רקמות כגון, התנפחות רקמת הסנטר (גנאטופימה), התנפחות רקמת המצח (מנתופימה), התנפחות האוזניים (אותופימה), והתנפחות העפעפיים (בלפרונופימה), רינופימה, שמשמעה התנפחות האף (מיוונית, רינו – אף, פימה – נפיחות) היא המצב המזוהה ביותר עם רוזציאה והיא שכיחה בקרב גברים בגילים הבוגרים יותר, וכמו תסמיני רוזציאה נפוצים אחרים, מחמירה מאוד עם שתיית אלכוהול ולכן אולי דבק בה הכינוי ״אף וויסקי״. את הרינופימה, כמו הרוזציאה, ניתן לשייך לנטייה גנטית, אך לא רק. מיד נרחיב.
איך מתחילה רינופימה?
נזכיר שתסמונת זו היא תת-תסמונת של הרוזציאה, ושאף בולבוסי מאפיין בד״כ רק גברים. הרינופימה כאמור היא ביטוי של מחלת הרוזציאה, שבדרך כלל מאפיינת דווקא נשים. אך גם גברים לוקים ברוזציאה, וחלק קטן מאלו, יסבול מרינופימה. רינופימה מתפתחת בגילים שבין 50 ל-70, ורופאים נוטים לחשוב שמה שמעורר אותה הם הורמוני המין הגבריים. למרות הפולקלור סביב מלחים שתיינים ואלכוהול, הרינופימה לא מתעוררת עקב צריכה של אלכוהול. אך בהחלט, צריכה של אלכוהול ושל קפאין מרחיבה את נימי הדם, ולכן ככל הנראה מובילה להחמרת התסמינים, ומכאן הקשר הסיבתי.
אז מהי בכלל רוזציאה?
רוזציאה היא מחלה דלקתית כרונית המתאפיינת בהסמקות חוזרות ונשנות עד כדי מצב של אדמומית קבועה, פצעונים שאינם חולפים בטיפול אקנה שגרתי, ולעתים נראה גם תסמיני משנה של רוזציאה עינית של דמע בעין, התנפחות של העפעפעיים (בלפריטיס) ותחושת צריבה בעור. רוזציאה היא תסמונת בה קיים ליקוי במחסום ההגנה הטבעי של העור, מצב העשוי לגרום לדלקתיות קבועה. דלקתיות זו מתבטאת גם בהיווצרות מואצת של נימי דם, והתוצאה תהיה מראה עור פנים אדמומי עקב צבירי נימי דם שאינם חולפים ונותרים בעור באופן קבוע.
רוזציאה מאפיינת בד״כ בעלי עור בהיר. לתופעה עורית זו קיימת נטייה גנטית והיא בד״כ מופיעה רק אחרי גילי 30 ואילך (למרות שכיום מאבחנים גם גילים צעירים יותר). הרפואה מוצאת כיום קשר עם מתח נפשי וסטרס, עם שינויים הורמונאליים, ועם החלשות של מערכת החיסון (למשל, טיפולים מדכאי מערכת חיסון). גם תזונה משחקת תפקיד חשוב, כי ישנם מזונות שמעודדים התפתחות של דלקתיות או כאלו שמרחיבים נימי דם. כמובן שהשמש היא אחד המזיקים הגדולים ביותר, והסובלים מרוזציאה מגיבים לשמש בעוצמה, וגם לשינויי טמפרטורה קיצוניים בין חום לקור.
מהם התסמינים של רינופימה?
בשלבים הראשונים, נראה כמובן מאפיינים ידועים של רוזציאה – לחיים סמוקות ואדמומית בעור. ככל שהמצב יחמיר, יחלו סימני רינופימה – אף אדמומי, מבריק ומחוספס עם נקבוביות עור מורחבות ועור מבריק ושומני והגדלה של בלוטות החלב. ככל שהמצב יחמיר, יחלו להופיע נימי דם בולטים וברורים, קצה האף יתרחב, עד כדי היפרטרופיה של העור, התנפחות ברורה של האף, עד כדי עיוות כולל של מראה האף בשל מבנה דמוי גושים גדולים שנוצר על פני העור.
כיצד מטפלים ברינופימה?
חשוב להבין שראשית כל יש לטפל בתסמיני הרוזציאה הכוללים. יש לאזן הפרשת חלב וסבום, יש לפתוח בלוטות חלב פקוקות שמובילות לגבשושיות ולמראה מחוספס, יש לסלק מהמדף תכשירים וחומרים שמגרים את העור ומחמירים תסמינים, להקפיד על שימוש במסנני קרינה והגנה טובה בכל עונות השנה מפני שמש ורצוי גם להקפיד על תזונה טובה.
בתסמיני הרינופימה עצמה אפשר ורצוי לטפל כמה שיותר מהר, וכיום יש כמה וכמה טיפולים מועילים ומיטיבים.
אפשרויות הטיפול ברינופימה כוללות טיפולים לא כירורגיים כגון תרופת הרואקוטן הניתנת למצבים של אקנה ואשר ביכולתה לדכא פעילות של בלוטות חלב. בנוסף קיימים טיפולים כירורגיים להסרת רקמת העור המעובה, עד כדי טיפול באמצעות לייזרים.
אצלנו בקליניקה הייחודית לעור רגיש ואדמומי המציעה כבר כיום טיפולים יעודיים לרוזציאה להפחתת אדמומיות העור, יצרנו שיתוף פעולה פורה עם ד״ר לאון אזגווי לוי, העוסק בכירורגיה פלסטית אסתטית ומתמחה בטיפולי לייזר ובעל נסיון עשיר בטיפול ברינופימות.
אם הנכם סובלים מרינופימה או מהתעבות של רקמת האף, אל תחכו רגע נוסף! צרו עמנו קשר להתייעצות אישית והתאמת דרכי הטיפול.