אור על העור - טיפול בפוטותרפיה לרוזציאה
בטח שמעתם על כל מיני דברים שעוזרים לרוזציאה, כמו טיפולי לייזר, טיפולי פוטותרפיה, פוטוביומודוליישן, ביופוטוניק תרפיה, טיפול פוטודינמי, או טיפולים באמצעות טכנולוגיית אור כמו איי.פי.אל. אז מה הם כל המונחים האלה? ומה זה בכלל טיפולים באור?
אז באנו לעשות לכם קצת סדר שכן קיים בלבול רב ולעיתים המידע מטעה ומוטעה.
בתחום רפואת העור, המונח פוטותרפיה מתייחס לשיטות טיפול העושות שימוש בקרינה אולטרה סגולה (UV) כדי לטפל במחלות עור שונות. מה זה בעצם אומר?
קרינת האור העל-סגול (UV) נופל בתוך טווח התדרים של האור ״הבלתי נראה״. זו קרינה שנפלטת מהשמש ושהעין שלנו לא יכולה לראות. יש עוד סוגים ״בלתי נראים״ של קרינה, כמו למשל, אור ״על-אדום״ (אינפרא אדום) שגם נופל בטווח האור ״בלתי נראה״.
חשוב לדעת שבמאמר הזה, אנו נדון אך ורק בנושא טיפולי אור שהם בטווח ״האור הנראה״. אלו מכונים גם בשם פוטותרפיה או פוטוביומודוליישן.
במאמרים הבאים נסביר מהו טיפול פוטודינמי וטיפולים באמצעות אנרגיית אור פלורצנטית, על ההבדלים ביניהם ומה יעיל לרוזציאה או אקנה אם בכלל…
על קצה המזלג: מהו ספקטרום קרינה אלקטרו מגנטי
ספקטרום הקרינה האלקטרומגנטית מתאר בטווח של אורכי הגל את מגוון סוגי הקרינה האלקטרומגנטית – שם אנו מוצאים את הקרינה אולטרה סגולה (UV), קרינת האור הנראה (על כל סוגיו), קרינה אינפרא אדומה, קרינת רדיו וקרינת גלים ארוכים מאוד (דוגמת רשת החשמל).
אותנו מעניין רק האור הנראה, בעל אורך גל אופייני של מאות ננומטרים. בתחום אורכי הגל האלה נראה את כל צבעי הקשת בענן – כחול, אדום, סגול , ירוק, וכולי, שהרי הקשת בענן היא תופעת טבע אופטית בה קרני השמש משתברות ומתפצלות לצבעים דרך טיפות הגשם, כמו שקורה אם נביט במנסרה (פריזמה), או בתקליטורים ישנים.
אז מהו טיפול פוטותרפיה בקצרה?
טיפול פוטוביומודוליישן או פוטותרפיה כלומר “טיפול באור” שאינו פולט קרינה מייננת (קרינה שאינה גורמת לנזק בריאותי) ומבוסס על טכנולוגיית או מכשירים המכילים דיודות אור (LED), מעין נוריות קטנות הפולטות אור בעוצמה נמוכה.
הטיפול פותח בראשיתו בנאס”א לטובת ניסויים בטיסות חלל מאוישות. היתרון של מכשירים שמשתמשים בטכנולוגיית ה-LED, בהשוואה ללייזרים, הוא שדיודות אור מייצרות כמויות זניחות של חום, ולכן טכנולוגיה זו אינה חושפת את המטופלים לסיכונים שטיפולים בלייזר עלולים לגרום. כמו כן, טיפולים בתאורת LED לא משתמשים בקרינת UV הידועה לשמצה. הקרינה האולטרה-סגולה, בחשיפה ממושכת ובמינונים גבוהים, עלולה ליצור נזק לעור. יש לזכור שגם השמש פולטת קרינה זו, והיא הסיבה העיקרית לכך שאנו כולנו מורחים מסנני קרינה.
בעוד שלעתים קרובות אנו מקשרים בין חשיפה לאור להזדקנות העור, להופעת קמטים ולנזקים מצטברים, חשוב לזכור שלאור יש גם השפעות חיוביות רבות מאוד על הגוף. בזכות חשיפה לאור השמש גופנו מייצר ויטמין D, מספק אנרגיה וסרוטונין, וגם עשוי להאיץ את תהליכי התיקון הטבעיים של העור.
ההבדלים בין ההשפעות החיוביות והשליליות של האור הם הכמות של החלקיקים ואורכי הגל של האור אליו אנו נחשפים. כפי שציינו, חשיפה מתמשכת לקרני שמש מסוג UV תזיק לנו מאוד, אך רמות מבוקרות של אור אדום, כחול ואור אינפרא אדום (שבטווח הבלתי נראה), הוכחו קלינית ע”י מחקרים רבים כאמצעי יעיל שיכול לעורר תהליכים תאיים בעור או בגוף בעלי השפעות טיפוליות שונות.
איך זה עובד?
בדיוק כמו שלצמחים יש תאי כלורופיל שרגישים לאור ומסוגלים להפוך את אור השמש לאנרגיה, כך גם לנו יש תאים שרגישים לאור המכונים כרומופורים והם מובילים לתגובות שונות שקורות בתגובה לאור. במחקרים קליניים נמצא שחשיפה לאור שנפלט מדיודות פולטות אור (LED) באורכי גל מסוימים (כגון אור כחול, אדום וכמעט אינפרא אדום), עשוי להוביל לאפקט ביו-ממריץ טבעי ברקמה האנושית.
נמצא שטיפול באור LED יכול להגביר את זרימת הדם ברקמות ובכך להאיץ את התיקון שלהן. קרינת אור כחול קוטלת חיידקי אקנה, וקרינת אור אדום מפחיתה שיעורי דלקת. טיפולים בקרינת אור משפרים את גוון העור, את המרקם ואת הבהירות, וקרינת אור ירוק מקלה על כאבי שרירים ומפרקים, על נוקשות, עוויתות שריר וכאבי דלקות מפרקים. למדע אין עדיין תשובות כיצד כל זה קורה, הוא רק יודע שזה קורה.
השערות שונות גורסות שפוטותרפיה, טיפולים באור, מבוססים על העיקרון שכלל התאים החיים התפתחו לקלוט ולהיות מושפעים מאור. אור הוא אנרגיה עוצמתית ביותר, כל החיים שסביבנו קורים בזכות אור השמש, ולכן כשמיישמים נכון את האור, הוא משפיע באופן משמעותי על התפקוד הכללי שלנו, ובאופן ספציפי – על עור הפנים שלנו, ולכן אנו כאן.
הטיפול באור, אם כן, הוא טיפול שאינו פולשני, שמכוון לאורכי גל של קרינה ספציפית שאינה תרמית (ללא חום), שנועדה להמריץ תאים וכתוצאה מכך, מפל של תגובות ביולוגיות מתעוררות. לטיפול זה יש פרופיל בטיחותי גבוה ביותר, הוא נטול כאבים ומתאים לכל סוגי העור.
אורכי גל מוכחים
ישנם למעלה מ-3,000 מחקרים קליניים עצמאיים התומכים בפוטותרפיה, אך רק שלושה אורכי גל (שנמדדים בננומטרים) הוכחו לאורך זמן כמספקים תוצאות טיפוליות משמעותיות; אור כחול 415nm, אור אדום 633nm וכמעט אינפרה אדום (NIR) 830nm.
השימוש באור צהוב 590nm או ירוק 520nm או כתום 600nm (צבעים/אורכים מקורבים, מדובר בסקאלה של תדרים), עוד לא קיבלו תמיכה מחקרית מספקת על מנת להוכיח תועלות טיפוליות כלשהן.
מה ההבדל בין מכשירים לשימוש ביתי לבין מכשירים המשמשים בטיפול בקליניקה?
יש להבין כי קיים מגוון רחב של פרמטרים אופטיים הדרוש בכדי לגרום לתגובות תאיות ולתוצאות טיפוליות רצויות. הדרישות הספציפיות והמוכחות לטיפול יעיל באור מתחילות בבחירת אורכי הגל הנכונים; אור כחול, אדום וכמעט אינפרא אדום (Near Infrared). אלה אורכי הגל הנתמכים ביותר על ידי מחקרים מדעים ליישום יעיל של טיפול באור ברמה נמוכה.
אך גם אם בחרתם במכשיר ביתי המספק את שלושת אורכי הגל, האם זה מספיק? התשובה היא לא. קיים גם שוני באורכי הגל. כך למשל שתוכלו למצוא מכשיר הפולט אור כחול באורך גל של 465 ננומטר לעומת מכשירים אחרים הפולטים אור כחול באורך גל של 415 ננומטר.
פוטותרפיה באמצעות דיודות אור (LED) תלויה במספר גורמים חשובים: זיהוי אורך הגל הנכון, עוצמת האנרגיה המתאימה, והאינטראקציה בין האור לעור.
העור שלנו חכם, ויש בו קולטנים מיוחדים שרגישים לאור שמכונים כרומופורים. לא זאת ועוד – לכל אורך גל יש קולטן שמגיב רק לו ואינו רגיש לאורכי גל אחרים. למשל, קיים כרומופור מיוחד שרגיש לאורך גל מסוים ושאחראי לייצור של מלנין (לטיפול בפיגמנטציות), ישנו כרומופור שרגיש לאור ושמפרק המוגלובין (לטיפול בנימי דם), ישנו כרומפור שמייצר מים, פורפירינים (טיפול באקנה באמצעות אור כחול) וכן הלאה.
חשוב לטפל במכשיר שתומך באורך הגל הנכון, ושידע לכוון למיקום הנכון. למשל, אורכי גל קצרים יותר נועדו לטפל במטרות שטחיות יותר, כמו האור הכחול, ואורכי גל ארוכים יותר יצליחו לחדור למטרות ברמות עמוקות יותר בעור, כדוגמת האור האדום. אך אם אורך הגל אינו תואם את כרומופור המטרה, אזי לא תהיה ספיגה ולא תחול תגובה ולכן – גם לא תהיה תוצאה.
יתרה מזאת, אם עוצמת הפוטון (חלקיק האור) תהיה נמוכה מדי ולא תישא אנרגיה מספקת כדי להגיע לתאי היעד, שוב לא תהיה תוצאה מכיוון שסף המינימום לא יתקיים.
וזה הפרמטר הנוסף. עוצמת האנרגיה הנמדדת ביחידות ג’אול, מהווה ערך מכריע ביחס לאפקטיביות המכשירים.
וההיבט האחרון, קשור לאינטראקציה בין האור לעור. מיקום המכשיר והקרבה שלו לרקמה הוא משהו שלא תמיד מוסבר באופן מספיק ברור. אך כיום ברור שהמפתח ליעילות המכשיר הוא קרבה מרבית בין מקור פליטת האור לבין העור כדי להבטיח ספיגת אנרגיה מיטבית.
מכאן שאין דין מכשיר ביתי כדין מכשיר מקצועי. חשוב להתייעץ עם אשת מקצוע שתדע להתאים את סוג הקרינה לטיפול בבעיה, וגם להמליץ על המכשיר המיטבי ביותר.
האם טיפולים באור כחול, אדום או כמעט אינפרא אדום יעילים לטיפול באקנה, רוזציאה או בטפיל הדמודקס?
לא קיים מידע רב בספרות הרפואית לגבי טיפולים באורכי גל כחול, אדום וכמעט אינפרא אדום ביחס לטיפול בשגשוג טפיל הדמודקס. מה שנציע כאן, הוא תאור של נסיוננו המקצועי בלבד בטיפולים שמוצעים בקליניקה. ומה שהניסיון שלנו מלמד הוא ששילוב של שלושת אורכי הגל האלו, או אפילו שימוש בכל אורך גל בנפרד, אינו מספק כאשר מטפלים בדמודקס.
הטיפול בטפיל הדמודקס מחייב טיפול מערכתי המתבסס בעיקר על טיפול תרופתי אנטי-טפילי או בתכשירים שאינם תרופתיים שמכילים אף הם מרכיבים אנטי-טפיליים.
לעומת זאת, שילוב של אור כחול ואדום בהחלט הוכחו כיעילים לטיפול בפצעי אקנה.
באשר לרוזציאה – אור אדום בהחלט מציג יעילות כאשר רואים דלקת בעור, ויש כאן כמובן המון ניסוי וטעייה, שכן כל מקרה הינו אינדיבידואלי וקשור לפרופיל הרפואי של המטופל או של המטופלת.
מה שבהחלט נצפה ושיש לו עדויות טובות מאוד ביחס לשיפור מצב העור, הוא במקרים של אדמומיות מפושטת שנגרמת מצבר מיקרוסקופי של נימי דם, שם נמליץ מאוד על טכנולוגיית לייזר או טכנולוגיית IPL, ולעיתים גם נשלב טיפול באור אדום.