כולם אומרים שרטין A באמת עובד ובכל זאת אני נרתעת ממנו
פורסם במוסף “זמנים מודרניים” ע”י העיתונאית רותי קינן. ייעוץ מיקצועי: יפית כהן – קוסמטיקאית רפואית.
הסתיו כבר כאן, עונת הרחצה והשיזוף כבר מאחורינו וזה בדיוק הזמן להתחיל לטפל בעור בתכשירים שלא מסתדרים טוב עם חשיפה לשמש העזה. הכוונה היא לאותם תכשירים המכילים את החומרים עתירי הפעלים רטין A ורטינול, שהם בין הבודדים שיעילותם להצערת מראה העור הוכחה מדעית ושזוכים לתשבחות מצד מיליוני משתמשים בעולם כולו. אז כדי לעשות סדר הנה כמה דברים שכדאי לדעת:
שני החומרים הם נגזרות של ויטמין, A אך בעוד שהחומצה הרטינואית (הידועה בשם רטין A) מוגדרת כתרופה וניתן להשיג אותה רק עם מרשם של רופא, הרטינול מצוי גם בקרמים הנמכרים על המדף. רטין A הוא חומר פעיל בהרבה מהרטינול, ולכן גם השימוש בו, שחייב להיות תחת פיקוח ובקרה רפואיים מחשש לתופעות לוואי לא רצויות, מניב תוצאות דרמטיות במצב העור תוך זמן יחסית. ואולם בריכוז גבוה גם הרטינול עשוי להיות יעיל בשיפור מראה העור.
בשל פעילותו המוגברת נוהגים להשתמש בתכשירים המכילים רטין A בלילה, ובדרך כלל מומלץ להתחיל בהדרגה – מכמה פעמים בשבוע ועד למריחה יומיומית. רטינול אפשר למצוא בכל סוגי הקרמים – ליום, ללילה ואפילו לאזור העינים. חשוב להבין, שעל אף ההמלצה לא להיחשף לשמש (במיוחד בשימוש ברטין A ) אין שום מניעה לצאת החוצה, גם בקיץ, בתנאי שנמרחים בקרם הגנה עם מקדם גבוה.
אני מודה שלמרות ההכרה הברורה ביתרונות יש בי רתיעה מסויימת משימוש בתכשירים רבים פעילים כאלה, אבל הקוסמטיקאית הרפואית יפית כהן המתמחה בטיפול בעור רגיש מספקת צפירת הרגעה לשכמותי ולמי שניסתה בעבר וחוותה אדמומיות או גירוי כתוצאה מהשימוש: היום קיימות בשוק נוסחאות המאפשרות להחדיר את החומרים היעילים האלה לעור בצורה איטית מבוקרת ומושהית המפחיתה את הגירוי.