רוזציאה ופצעונים בעור- ומה הקשר לטפיל הדמודקס מייטס?
רוזציאה הינה הפרעת עור מולטיפקטוריאלית (רב סיבתית), ולצערנו הגורם המדוייק לתופעה זאת עדיין אינו ידוע. את תסמיני המחלה ניתן לייחס למגוון של סיבות אפשריות כגון גנטיקה, תפקוד לקוי של מערכת החיסון, גורמים חיצוניים שעשויים לעורר תגובות אקוטיות של העור וכמובן טפיל אחד בשם “דמודקס מייטס”, אשר נמצא בשכיחות גבוהה באזורי הפנים המושפעים גם ע”י רוזציאה.
אז מה הוא בעצם טפיל הדמודקס מייטס ואיך זה קשור לרוזציאה? אם בכלל…
לידיעה כללית, טפיל הדמודקס מייטס (Demodex Mites), הוא בעצם טפיל מקרוסקופי הנראה כמו קרדית האבק או מעין עכביש קטן מימדים בעל 8 רגליים. אורכו לא עולה על 0.04 מ”מ ומחזור חייו כ- 14 יום. שני מינים שלו חיים על עורם של בני האדם וליתר דיוק בזקיקי השערות ובצינורית בלוטת החלב. טפיל הדמודקס שכיח באזורים בהם קיים ריבוי בלוטות החלב קרי, פנים, סנטר, אף לחיים, גבות וריסים ובעצם הוא ניזון מקשקשי העור ובלוטות החלב. במקרים רבים ניתן לאבחן את הטפיל בבלוטות החלב (Meibomian Gland) הנמצאות מעל הריסים. עובדה מעניינת נוספת אשר לבטח תעניין אותנו ו/או שתעורר את יצר סקרנותנו, מתייחסת בעצם לחיי הסקס של הטפיל…
הפין והפות מוסתרים בתוך זוגות הרגליים ובעצם טפיל הדמודקס זוחל מנקבוביות עורנו בעת שנתנו “בשקט בשקט” ובצורה איטית (מהירות זחילתו מאוזן לאף כחצי יום..), לצורך הזדווגות ועשיית סקס!
תמונה של טפיל הדמודקס:
אז מה בעצם חשוב שנדע?
אחוז ניכר של האוכלוסייה נושא על עורו טפיל זה ללא פתולוגיות מיוחדות או סימפטומים קליניים, אולם היחלשות המערכת החיסונית של העור מסיבות מסויימות לצד ליקוי במחסום ההגנה שלו, עלול לגרום להתרבות ניכרת של הטפיל ולהחרפה של הפרעת העור הידועה בשם רוזציאה. אפשר להגיד אם כן שהטפיל במובן מסויים אופורטוניסט ובעצם רמות גבוהות של הטפיל מניסיוני מאובחנות במיקרים בהם הרוזציאה הינה דמויית אקנה, מה שמכונה בטרמינולוגיה רפואית (Papulopustular Rosacea) והמאופיינת בפצעונים קטנטנים אדומים ללא מוגלה. מנגד, לעיתים אנו מאבחנים בעור הפנים פצעונים אדומים קטנים המצביעים על התרבות טפיל הדמודקס תופעה הידועה בשם (Demodicosis), אשר אין בה בכדי להצביע כי מדובר ברוזציאה למרות הסימפטומים הדומים…
אז האם יש לי רוזציאה, טפיל דמודקס, גם וגם או בכלל משהו אחר?
זאת אחת השאלות שברב המקרים אני נשאלת ועל כך אשיב…התשובה תלוייה בעצם באבחון הקליני ובניסיונו של איש המקצוע…
את טפיל הדמודקס ניתן לאבחן בעור באמצעות דרמטוסקופ שהינו מכשיר בעל עדשה אופטית המאפשר ויזואליזציה טובה יותר של העור. מנגד ביופסיה של העור במרפאות משלימות או בביה”ח יכולה לתת אף אבחנה קונקרטית לגבי המצאות הטפיל בעור. תחושת יובש או חיספוס בשילוב פיצעונים אדומים קטנים במקרים רבים נילוות להישכחות טפיל הדמודקס בעור. כמו כן, אודם וגרד באזור העפעף או מעל הריסים יכול להצביע אף הוא על הישכחות הטפיל. מנגד, הפרעת העור רוזציאה מאופיינת במקרים רבים גם בהישכחותם של נימי דם ומושפעת מאד מחשיפה לשמש ומטריגרים נוספים כדוגמת מאכלים חריפים, שתיית אלכוהול ומשקאות חמים…
בכל מקרה, צריבה, עיקצוצים ותחושת יובש נמנות מבין הסימפטומים האופיינים לשתי הפרעות אלו ובנוסף, הפרשת חלב מוגברת ועור שמנוני או עור שמנוני מיובש מאובחן במקרים רבים.
מטופלת אשר בעור פניה אובחן טפיל הדמודקס וחודש וחצי לאחר שימוש בתכשיר אנטי פרזיטי:
תמונת הלפני: טפיל דמודקס בסנטר הנראה כפצעונים דמויי אקנה
תמונת האחרי: שיפור בפיצעונים לאחר טיפול של כחודש וחצי בתכשיר אנטי פרזיטי
לסיכום אציין כי האבחון הקליני, בדיקת הסימפטומים בעור הפנים, בדיקת הפרופיל הרפואי של המטופל/ת וניסיונו של איש המקצוע הם אלו שיעזרו לאבחן בצורה קונקרטית ומדוייקת יותר ובהתאם לכך תעשה בחירה של פרוטוקול טיפולי. ובאשר לאופן הטיפול? על כך תקראו בפוסט הבא…