חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

ליצירת קשר:

לקביעת תור צרו קשר עוד היום:

הירשמו לניוזלטר שלנו!

מה אומרות עיניך? על הקשר שבין דלקות עיניים (בלפריטיס), רוזציאה עינית ודמודקס

העיניים שלנו אומרות הרבה דברים. הן המראה של הנפש, הן מראות מה מצבנו הרגשי, והן חלון לעולמנו הפנימי. אך מה הן אומרות כשהן דואבות?

עיניים אדומות, מגורות, דומעות, צורבות, מגרדות, יבשות, עם תחושת גרגר חול בעין, קיום של קשקשת בין הריסים ונפיחות של קו הריסים, הפרשות ותחושת דביקות בעיקר בבוקר – משהו מבין אלה מדבר אליך? כנראה שיש לך דלקת עיניים הקרויה בלפריטיס.

בלפריטיס היא דלקת נפוצה למדי של העיניים ושל הריסים, המתאפיינת בתסמינים רבים. אם רובם או חלקם מופיעים, יש לגשת מייד לרופא לאבחון וטיפול כדי להימנע מסיבוכים אפשריים.

אך אחרי שביקרנו אצל רופא העיניים וקיבלנו טיפול, כדי גם לחשוב על העור! מה שרופאי העיניים פחות מודעים לו, הוא הקשר שבין רוזציאה, תסמונת דלקתיות העור, לבין רוזציאה עינית, דמודקס ובלפריטיס.

מיד נעשה לכם סדר.

בלפריטיס

גורמים רבים מובילים לדלקת העין והעפעף בלפריטיס (באנגלית: Blepharitis נהגה: blef-uh-RYE-tis) והיא מאוד נפוצה.

תסמינים אפשריים: דמע, אודם בעיניים, צריבה וגרד, מראה שומני של הריסים, נפיחות העפעף, קשקשת סביב הריסים, הפרשות דביקות ויבשות סביב העיניים, דביקות של העפעפיים, טשטוש של הראייה שמוביל אותנו למצמץ יותר.

הטיפול הרפואי חשוב ועוזר. אך כדאי לדעת שתסמינים של בלפריטיס עוברים תת-אבחון, ולעתים לא מובנים בתור ביטוי נוסף של רוזציאה.

רוזציאה

רוזציאה היא תסמונת עורית המתאפיינת בדלקתיות של העור ופגיעה במחסום ובחוסן הטבעי שלו. התסמינים הבולטים ביותר של רוזציאה הם הסמקה (ומכאן שמה, אדומה כוורד, רוז) בשל התפתחות יתר של נימי דם, פצעונים ללא ראש מוגלתי (קרויים גם אקנה בעור המבוגר), התעבות של העור ואודם רב בעיקר באזור האף והלחיים. רוזציאה לעתים מלווה בתחושת צריבה ובערה בעור, גרד, וקשקשת.

נשמע לכם מוכר?

רוזציאה עינית

רוזציאה עינית לעתים מופיעה עוד לפני שרואים תגובות בעור. היא דומה בתסמינים שלה לאלו שמציקים לנו בעור – עיניים אדומות, מגרדות, צורבות המלוות לעתים בקשקשת בקו העפעף.

הגורמים האפשריים לרוזציאה עינית ולרוזציאה בעור קשורים בסיבות גנטיות, בחשיפה לא מוגנת לשמש, בנוכחות של טפיל הדמודקס או בזיהומים בקטריאליים מסוימים.

איך נדע שיש לנו רוזציאה? התסמינים שלנו יראו החמרה בתגובה אל: חשיפה לשמש, שינויי טמפרטורה קיצוניים (חום/קור), לחץ נפשי, מאמץ גופני רב, ושתיית משקאות חמים (קפה, תה, שוקו) או אלכוהול.

הרוזציאה העינית מציגה את אותם הסימפטומים של הבלפריטיס, ולכן מבלבלת כל כך:

עיניים יבשות, צורבות ומגורות, רגישות לאור, ראייה מטושטשת, נפיחות בעפעפיים.

אך אם קיימת אבחנה של רוזציאה עורית, וקיימים גם תסמינים חוזרים ונשנים בעיניים, דעו שרוזציאה עינית יכולה להיות הסיבה.

אחד הגורמים לבלפריטיס, רוזציאה עינית , או דלקת עפעפיים הוא שגשוג של טפיל הדמודקס

דמודקס ורוזציאה

הדמודקס הוא יצור מיקרוסקופי שחי בעורנו וניזון מהפרשות בלוטות החלב שבעורנו, ובעיקר בעור הפנים.

בשגרה, הוא אורח רצוי כמו מיליארדי יצורים אחרים שגרים על עורנו ובתוך גופנו, אשר יוצרים את המיקרוביוטה, היא אוכלוסיית היצורים שחיה איתנו בסימביוזה שלווה.

אך כאשר טפיל זה מתחיל לשגשג יתר על המידה, אז העור שלנו מגיב בתגובה אלרגית ונוצרת דלקתיות קבועה בעור.

כיום יודעים שיש קשר הדוק בין נוכחות של טפיל הדמודקס לבין רוזציאה וכדאי מאוד לבקש משטח עור לראות אם הוא נוכח, אם אובחנת ברוזציאה.

דמודקס ובלפריטיס

אם יש דלקות רבות של העין בעיקר בקו הריסים, בהחלט ייתכן שבדמודקס האשם.

טפיל הדמודקס אוהב מאוד ליזון מבלוטות החלב שבזקיקי השיער, מקנן תמיד בין הריסים שלנו. אך אם הוא משגשג יתר על המידה, בלוטות החלב עלולות להיסתם בתגובה לנוכחותו.

אם אתם חוויים דלקות חוזרות ונשנות בזקיקי הריסים, הפרשות מציקות, דמע, קשקשת, נפיחות רבה, ועד שעורה מכאיבה ואדומה שחוזרת שוב ושוב;

אם אתם מוצאים ריסים רבים על הכר בבוקר, סובלים מנשירה רבה או שבריריות של הריסים, מקשקשת והפרשות שעוותיות דביקות ויבשות – ייתכן ודמודקס משגשג בעפעפי העין וסותם את בלוטות החלב או הדמע.

מה ניתן לעשות

תסמינים של בלפריטיס, רוזציאה עינית ושל דמודקס בעפעפי העין הם תסמינים דומים.

מעבר לטיפול הרפואי שירשום לכם הרופא, זה מה שניתן לעשות:

  • הכל מתחיל בהיגיינה טובה! שימוש בתכשירים ייעודיים לעיניים רגישות בלבד ולא תכשירים שמיועדים לעור. למשל, נוזל ניקוי לעיניים רגישות, או מגבונים לניקוי עיניים.
  • אין להשתמש בסבון שנועד לפנים כדי לנקות את העיניים ויש להימנע מחדירה של שמפו לעין, כולל שמפו אל-דמע שמיועד לתינוקות. אלו חומרי ניקוי שאינם מתאימים למצב העין.
  • יש להימנע מהנחת איפור בעיניים אם יש דלקת.
  • ביום יום, יש להימנע מאיפור עמיד (מסקרה, אייליינר) ויש לבחור באיפור לעיניים רגישות בלבד, ולוודא שהוא נטול פארבנים, אלכוהול וסולפטים, שהוא נטול שומן ומרכיבי בישום וריח.
  • רצוי שלא להשתמש בעדשות מגע, במיוחד אם יש תסמינים של עין יבשה.
  • יש להימנע מגורמים המחריפים רוזציאה ככלל ורוזציאה עינית בפרט. כלומר, כל מה שמרחיב נימי דם, כגון מאכלים חריפים או מתובלים מאוד, משקאות אלכוהוליים וחשיפה לשמש.
  • ישנם תוספי תזונה שעשויים לסייע כגון אומגה 3 שידוע שהיא ממלאת תפקיד משמעותי בבריאות העין והראייה. אפשר ליטול כמוסות טובות או להוסיף לתפריט מזונות כגון הליבוט, מקרל, סלמון, סרדינים וטונה.
  • ישנם מינרלים שחשובים לבריאות העין, והחשובים שבהם הם אשלגן ואבץ. לעתים מי שסובלים רבות מדווחים גם על רמות אשלגן נמוכות. לפני שמפזרים מלח, עדיף להעשיר את התזונה במזונות כגון שקדים, אבוקדו, בננות, תמרים, תאנים, אצות, אגוזי פקאן, צימוקים ונבט חיטה.
  • לתסף בוויטמין D. מוצאים קשר בין מחסור בוויטמין זה לבין יובש בעין. ויטמין D קשור לציפוי המגן של שכבת הדמעות שנוצרות בקדמת העין. לכן, מי שסובל ממחסור בוויטמין זה, לעתים רבות סובל מיובש.
  • כמובן, טיפולים שנועדו לדמודקס ולרוזציאה יכולים להיטיב מאוד את מצב עיניכם, היות ואם הקשר מצוי, הרי שהטבה בתסמונות אלו תוביל גם להטבה בעיניים.
דילוג לתוכן